Per-Anders Lundström på SMBs Kina-resa 2009
Att läsa om militärhistoria är en upplevelse. Men att sedan på plats med egna ögon få se de historiska sevärdheterna, att verkligen få gå på kinesiska muren, eller på stränderna i Normandie, det förhöjer upplevelsen av historien på ett sätt som knappast låter sig beskrivas med enkla rader i skrift. Bilden togs under en SMB-resa till Kina i november 2009.

Per Anders Lundström, styresman SMB

P&S resa till Vietnam 2013

I februari 2013 flög en förväntansfull grupp Pennan & Svärdet-medlemmar ut från Stockholm mot Hanoi, och den 7 mars landade gruppen igen i Stockholm. Resan var särskilt upplagd för medlemmar i Pennan & Svärdet och blev en höjdaravslutning på klubbens satsning om Vietnamkriget.


Den som läst alla fem böckerna om Vietnamkriget vet allt om djungelkrig, helikopterkrig och tunnelkrig i Vietnam, och kan även detaljer kring slaget om Dien Bien Phu och belägringen av Khe Sanh.

För att riktigt knyta ihop säcken om denna jättesatsning upplevelseklubben Pennan & Svärdet gjort om Vietnamkriget, togs en 15-dagarsresa till Vietnam tillsammans med samarbetspartner Kinaresor/Historiska resor. Resan innebar besök på ett stort antal av de platser som beskrivs i de fem böcker om Vietnamkriget som Pennan & Svärdet tagit fram.

Här nedan får du en sammanfattning av resan dag för dag. Upplevelseklubben Pennan & Svärdet arrangerar kontinuerligt militärhistoriska resor till t.ex. Normandie, Nordkorea, Peking och Belgien/Frankrike. Resorna är speciellt framtagna för alla med militärhistoriskt intresse. Resmålen är alltid platser med häpnadsväckande historia och ackompanjeras alltid av guider med expertis på området. Resor av detta slag hittas ingen annan stans, och det är endast tillgängliga för medlemmar i Pennan & Svärdet.

Ej medlem ännu? Komponera ditt eget välkomstpaket här!

Resan på 90 sekunder

 • 15 dagar
 • Flyg med Thai International Airways (eller motsvarande)
 • Resedatum 21/2 – 7/3 2013
 • Specialprogram unikt för Upplevelseklubben Pennan & Svärdet
 • Resan leddess av våra expertguider Mats Sandberg/Stefan Wennerholm, verkliga specialister på Vietnam och Vietnamkriget.


Resmål

Hanoi, Haiphong, Dien Bien Phu, Hue, DMZ (DeMilitarized Zone), Dong Ha, Khe Sanh, Danang, Hoi an, Ho Chi Minh City (Saigon), Cu Chi


 • Dag 3: Hanoi

 • Dag 4: Halong Bay

 • Dag 6: Dien Bien Phu

 • Dag 8: Vinh Moc

 • Dag 12: Saigon

 • Dag 13: Cu Chi

Dag 1 avresa med flyg
Dag 2 ankomst till Hanoi
Dag 3 Hanoi
Dag 4 Haiphong, Halong Bay
Dag 5 flyg till Dien Bien Phu
Dag 6 Dien Bien Phu
Dag 7 flyg till Hue, Citadellet, Flaggtornet, Hues Förbjudna stad
Dag 8 buss till DZM, Camp Evans, Fire Support Base Nancy, La Vang-kyrkan, Citadellet i Quang Tri, Doc Mieu Base, Ben Hai-floden, Hien Luong-bron, nationella kyrkogården Truong Song, tunnlarna i Vinh Moc, Con Thien Firebase, Dong Ha
Dag 9 buss längs huvudväg 9, The Rockpile, Camp Carrol, Huong Hoa (Khe Sanh), Lang vei Special Forces Camp, Hue
Dag 10 buss mot Haivan-passet, Red Beach, Danang, Marmorbergen, Cham-museet, China Beach, Hoi an
Dag 11 rundtur i Hoi an, Chulai, Mylai 4 (Song My)
Dag 12 transfer till Danangs flygplats, flyg till Ho Chi Minh City (Saigon), Krigsrelikmuseet, Presidentpalatset, Notre Dame-katedralen, Postkontoret
Dag 13 heldagsutflykt till tunnelsystemet vid Cu Chi, Cholon, Saigons Chinatown och Binh Thay-marknaden
Dag 14 fri förmiddag för shopping, hemresa via Bangkok
Dag 15 ankomst Stockholm


Mats Karlsson resa till Vietnams forna DMZ

Resereportage!

Under 2005 och 2007 besökte Mats Karlsson Vietnams forna DMZ, den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydvietnam. Här är spåren av kriget fortfarande mycket påtagliga. Läs om Mats resa här!