Överlevnadslinan

Sedan andra världskriget har fallskärmssoldater använt sig av paracord, fallskärmslina, som är ett lika lätt som starkt rep. I våra dagar är paracord vanligt i överlevnadssammanhang just på grund av dessa egenskaper.

Vecklar du ut SMB:s paracordarmband, så har du en två och en halv meter lång otroligt hållbar lina, den klarar 150 kilos tyngd. Materialet är en kärnmantlad nylonlina av samma typ som används av fallskärmsjägare och specialstyrkor världen över! Linan kan användas i en mängd situationer, som att bygga förläggning, surra utrustning och göra snaror.

Armbandet kostnadsfritt med del 2!

I höst släpper SMB sin efterlängtade bokserie om vietnamkriget. Först ut i serien är slaget vid Dien Bien Phu, ett lovordat verk som låter oss uppleva slaget genom skakande ögonvittnesskildringar och gedigen skyttegravsjournalistik.

I del 2, som presenteras i Pennan & Svärdet nr. 10, följer överlevnadsarmbandet med utan extra kostnad.

Observera! Det är endast medlemmar i SMB som kan beställa bokserien. Du blir snabbt och enkelt medlem här!

Fjällvandring med haveri (och lyckligt slut)

Per-Anders Lundström på fjället
Överlevnadsarmbandet räddade vandringen! Armbandet får du på köpet med del 2 i SMB:s nya bokserie om vietnamkriget.

Per Anders Lundström, styresman SMB

I somras utnyttjade jag en av mina semesterveckor till sedvanlig fjällvandring tillsammans med mina små döttrar, Zoe och Saga (6 resp. 4 år). Halvvägs in i veckan var jag ute på en längre etapp med barnen på axlarna (ca 2x15 kg) sker det som inte får ske. I ett nerförslut känner jag att ett skosnöre har gått upp men när jag stannar för att knyta det ser jag att det har gått av på mitten. Jag bar inte med mig extra snören och jag hade flera kilometer kvar till stugan. Dessutom hade det börjat regna.

Det gröna snöret på kängan är vad som blev av mitt armband, tack Ingvar!

Här är en bild av den ena stumpen av mitt gamla snöre.

En sann räddare i nöden som säkrade min fortsatta fjällvandring.

Som en räddare i nöden bar jag ett provexemplar av SMB:s senaste utrustningsdetalj – Paracordarmbandet i kraftig fallskärmslina, som jag fått bara dagar innan min semester började. Jag mindes C Mobförrådet, överste 1. Ingvar Gustafssons ord ”Två och en halv meter kraftigt nödsnöre praktiskt flätat till ett armband”.

Efter en stunds fnulande hade jag flätat upp armbandet och slitit bort de korta snörstumparna som blev kvar av mitt gamla skosnöre. Så snart jag snörat upp kängorna med fallskärmslinan var jag återigen redo för fjället. Tänk hur illa det hade varit att gå i hällregn tillbaka med två barn på axlarna och oknuten känga på foten!


Vi ger dig ett nytt om du använder ditt!

Skulle du i en nödsituation behöva använda ditt armband så får du kostnadsfritt ett nytt mot att du återger berättelsen om hur linan kom till användning. Skriv liksom Per-Anders Lundström gjort ovan din historia i formuläret så kommer vi att skicka ut ett nytt armband till dig – alldeles gratis!

* Obligatoriska fält

(endast 1 bild, max filstorlek är 2MB. Tillåtna format är .jpg, .gif, .tif, .bmp, .png, .rar, .zip)

När du skickar in din historia ger du Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek rätt att publicera den för alla syften i egna media, gäller text såväl som eventuellt bildmaterial. Representanter för SMB äger rätten, och har tolkningsföreträde, vad gäller att bedöma den inskickade historians situation vägd mot angivna kriterier för att erhålla ett nytt Paracordarmband. Erbjudandet gäller så länge utrustningsdetaljen finns i lager.