Intervju med veteran

1941 föddes Björn Dahlin i Stockholm. Han genomförde senare sin allmänna värnplikt vid marinen.

Björn visste det inte då, men livet inom militären kom att bli ett karriärsval, ett val som gjorde honom till en av de ytterst få svenskar som kämpat i Vietnamkriget.

Idag, 44 år efter slaget vid Khe Sahn, återspeglar Björn sina upplevelser av kriget i djungeln via en intervju speciellt för medlemmar i Upplevelseklubben Pennan & Svärdet.

Björn Dahlin

Vietnamboxen

På vita duken

Det råder inget tvivel om att Vietnamkriget har en särställning när det gäller krig på film och TV. Denna konflikt flyttade krigets verklighet in i folks vardagsrum: först via nyhetssändningar och en ny sorts krigsjournalistik, senare via spelfilmer som skildrade striderna utan censur och försköning. Stiftelsen Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek har tagit fram en DVD-box med tre av de skildringar om kriget i Vietnam som kom att bli tidlösa klassiker.

Det är endast medlemmar i den militära upplevelseklubben Pennan & Svärdet som kan beställa och äga boxen.
Ej medlem ännu? Bli det nu!

Khe Sanh

Den amerikanska marinkårsbasen Khe Sanh utsattes för en regelrätt belägring av nordvietnamesiska styrkor mellan 21 januari och 9 juli 1968.

B-52

Ett amerikanskt bombplan av typ B-52 skjuts ner av nordvietnamesiskt luftvärn under operation Linebacker II i december 1972.

AirCav

Helikoptrar var ett relativt nytt inslag i krigföringen under Vietnamkriget. Ett av de först insatta förbanden var den amerikanska 1. luftburna kavalleridivisionen.

101.

Delar av den amerikanska 101. luftburna divisionen anlände redan under 1965 till Vietnam. Först 1967 var divisionen komplett. Förbandet deltog bland annat i slaget om Hamburger Hill 1969.

VC

Terrängkännedom och en förmåga att utnyttja sina begränsade resurser maximalt gjorde Viet Cong till en effektiv stridsmaskin.

Gröna baskrar

Amerikanska specialstyrkor sattes tidigt in under Vietnamkriget. Redan 1957 utbildades sydvietnamesiska soldater av amerikanska rådgivare i Nha Trang.